top of page

Wonen, leefbaarheid en bouwen in de gemeente Sluis




"De VVD wil zo snel mogelijk in alle kernen meer wijken maken, enkel voor vaste bewoning."



Wonen en Leefbaarheid


Voor een aangename leefbare omgeving is wonen een van de belangrijkste dossiers waar je als Gemeente mee te maken hebt. Bijna alles qua voorzieningen hangt vast aan een goede woon- voorraad die in balans is.


We hoeven dan niet enkel te denken aan een goed winkelaanbod of ondernemersklimaat. Uw lokale VVD staat hier veel breder in. Misschien ook wel veel socialer dan u zou verwachten. Hierbij valt ook te denken aan: de kwaliteit van de scholen, de voorzieningen in de wijken, het aanbod in diversiteit in sportclubs, theater, zorgvoorzieningen en aangename natuurparken waar inwoners en bezoekers kunnen vertoeven. Waar een leefomgeving aangenaam is willen mensen wonen en dat is goed voor een streek.


Bouwen in de Gemeente Sluis


Op dit moment is er een enorm tekort aan woningen. Dit is een landelijk probleem, maar het verschil is dat in andere gemeentes veel geïnvesteerd wordt in nieuwbouw waarin jonge gezinnen zich vestigen. Nieuwe huizen die gebouwd worden volgens de tegenwoordige bouwnormen. Denk hier- bij aan goed geïsoleerde huizen met een groen energielabel. In de Gemeente Sluis is dit al jarenlang een te langzaam dossier. Er is enkel gebouwd voor de toeristische sector. Cruciale ontwikkelingen in de kwaliteit van uitbreiding is onze Gemeente hierdoor misgelopen. Op diverse plaatsen is het resultaat ervan goed terug te zien in het straatbeeld en in de voorzieningen. Door het steeds meer verdwijnen van deze voorzieningen trekken jongeren hierdoor op termijn massaal weg.


Dit komt puur doordat hier geen goede woning te vinden is terwijl het aanbod in de buurgemeente Terneuzen er wel is. Daar wordt veel gebouwd voor jonge gezinnen. Hierdoor floreren sportclubs in deze gemeente en is de kwaliteit van de scholen breder dan in onze gemeente. Dit heeft tevens een directe invloed op de waardeontwikkeling van uw eigen woning. Onze gemeente vergrijst hierdoor als een razende en de concurrentiekloof wordt steeds groter. Dit moet echt anders.


Daarnaast hebben we in de gemeente Sluis ook te maken met het feit dat veel vaste woningen in kustplaatsen worden opgekocht door buitenstaanders als tweede verblijf. Wij Zeeuws-Vlamingen moeten blij zijn met deze laatste ontwikkelingen. Deze groep tijdelijke inwoners brengt onze Gemeente veel. Er is een reëel grote kans dat uw inkomsten in de streek mede vergaard worden door deze groep. Of u nu in een winkel, horecabedrijf, bouwbedrijf of een tankstation werkt. Mede door eigenaren van tweede woningen blijven voorzieningen als winkels, supermarkten, musea etc. hier bestaan.


Beleid met een toekomstvisie door het creëren van een positief sneeuwbaleffect.. De VVD wil zo snel mogelijk in alle kernen meer wijken maken, enkel voor vaste bewoning. Een uitbreiding van minstens 500 woningen bestaande uit twee-onder-een-kapwoningen en starterswoningen moet binnen vijf jaar toegevoegd zijn aan de woonvoorraad binnen de Gemeente Sluis. Nieuwe woningen die enkel gekocht en doorverkocht kunnen worden voor vaste bewoning. Zo blijven deze woningen buiten de speculanten markt waardoor deze niet in handen komen van investeerders voor bijvoor- beeld de toeristische verhuur. Tevens blijven de huizen hierdoor betaalbaar.


Dit alles om de populatiegroei te bevorderen in de Gemeente. Zo kunnen voorzieningen op peil blijven. Hierdoor groeit bijvoorbeeld het aantal leerlingen op ’t Zwincollege, lagere scholen en sport- clubs waardoor zij bestaansrecht blijven houden. Daarnaast kunnen we het ziekenhuis en andere zorgvoorzieningen in de buurt blijven behouden en vult tevens de tekorten aan van mensen op de arbeidsmarkt.


Waar burgers wonen wordt geleefd. Dit in combinatie met alle mogelijke aspecten die hieraan vast- hangen. Durf verder te denken, en mee te investeren in uw gemeente en de leefbaarheid.

88 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page