top of page

De agrarische sector speelt een prominente rol in onze gemeente!




"Met ruimte voor ondernemerschap

en eerlijke prijzen voor onze producten,

gaan we fluitend naar ons werk" "




Toen ik rond 1985 begon te werken in de landbouw had je een stuk meer vrijheid en speelruimte dan nu. Het werken vond ik toen meer ontspannend dan in deze tijd. De regel- en wetgeving bepaalden veel minder je dagelijkse werk. Ik blijf hopen op realiteitszin bij de politiek.. Voedsel is immers de basis is van ons bestaan.


De agrarische sector speelt een prominente rol in onze gemeente. Met zijn vele agrarische en toeleveringsbedrijven is deze een belangrijke economische factor. Ik hecht er waarde aan dat we de sector serieus nemen; wij als agrariërs zijn immers dé ondernemers die een bijdrage leveren aan de economie en het landschap.


Ik zie op dit moment te veel beleid en wetgeving die geen toegevoegde waarde hebben. Agrariërs besteden hier veel tijd en geld aan. Een typisch voorbeeld van doorgeslagen regelgeving zijn de torenhoge boetes die je krijgt, als je door omstandigheden een kwartier te laat bent met mest inwerken. Helaas is mij dat ook eens overkomen.


Nieuwe economische dragers moeten tot de mogelijkheden behoren in het buitengebied. Onteigenen van landbouwgrond voor natuurontwikkeling, is alleen op vrijwillige basis een optie. Flexibiliteit ten aanzien van het bestemmingsplan is belangrijk, bv als ik mijn bouwblok wil uitbreiden of een waterbassin buiten het bouwblok wil aanleggen. Ik vind dat de politiek controlerende instanties beter moet monitoren en daarbij is het vereenvoudigen van de regelgeving noodzakelijk.


Als laatste is een gelijk speelveld op Europees niveau een must, wat betreft regel- en wetgeving om de concurrentiepositie gelijk te houden. Daarbij denk ik aan gewasbescherming, stikstof, nitraatrichtlijn en uitrij-tijden mest, om maar een paar zaken te noemen. Met ruimte voor ondernemerschap en eerlijke prijzen voor producten gaan we fluitend naar ons werk!

88 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page