top of page

Een begroting moet op orde zijn!




"Zonder financiën kan je niks en sta je stil"



Het goed op orde hebben van de gemeente begroting is o, zo belangrijk. Ik vergelijk het net als thuis met het huishoud boekje. Het moet op orde zijn en je kunt niet meer uitgeven dan dat erbinnen komt. Dat is simpeler gezegd en de praktijk is soms weerbarstiger. Ik denk dat u allen het wel herkent! We willen graag op vakantie, aantal keren uit eten, andere auto en o ja, er moet ook nog schoolgeld betaald worden om zo maar een paar voorbeelden qua uitgaven te benoemen. Dat vraagt om een huishoud boekje. Inkomsten en uitgaven ordenen. Het huishoud boekje moet wel in evenwicht zijn anders komt code rood in zicht en dat willen we niet. Aanvullen van de spaarrekening kan in sommige gevallen nog een oplossing bieden maar als ook die pot leeg is dan kun je niet meer het ene gat met het andere gat dichten. Vandaar dat het heel belangrijk is om je huishoud boekje op orde te hebben.


Zo is dat ook bij de gemeente. Die moet zijn begroting op orde hebben. Een begroting zie ik als vooruitkijken. Wat komt er het komende jaar op ons af. Dat is wat ik ook doe als wethouder Financiën. Er samen met het team financiën zorg voor dragen dat we ons belastinggeld van de burger zo goed mogelijk besteden. Telkens de afweging maken; als we deze investering doen wat betekent dit dan voor de begroting en waar draagt het aan bij? Kunnen we een investering dragen? Is het goed voor de leefbaarheid van onze gemeente om zo maar een paar voorbeelden te benoemen.


Een gemeentebegroting wordt ieder jaar door de gemeenteraad vastgesteld. Altijd weer een mooi moment waarin we zoals ik zojuist aangaf vooruitkijken en ook de uitgaven die vastgesteld zijn in de begroting gaan uitvoeren. Bijvoorbeeld geld beschikbaar stellen voor de bouw van een Multifunctioneel Centrum voor IJzendijke en het uitvoeren van rioleringswerken. Ook in het verleden hebben we diverse uitgaven gedaan zoals de bouw van Multifunctioneel Centrum Schoondijke, Aardenburg en Oostburg, maar ook de herinrichting van Schoondijke. Bij al die uitgaven is gekeken naar wat dit doet voor de begroting en of we dit als gemeenschap kunnen dragen.


Financiën zijn o, zo belangrijk. Zonder financiën kun je niks en sta je stil. Stilstaan is achteruitgaan. Dat wil je niet als gemeente! Echter als er geld is, is het ook niet verstandig om het maar lukraak uit te geven. Een beetje vlees op de botten is ook wel lekker zullen we maar zegen. Als wethouder financiën heb ik ook deze periode mijn steentje bijgedragen aan het op orde hebben en houden van de financiën. Daar ben ik eigenlijk best wel een beetje trots op! Ook in de volgende raadsperiode zou ik dit graag weer willen doen. Het is mijn passie en mijn expertise en zo heeft ieder zijn vak, toch?

34 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page