top of page
  • VVD

Met nieuwbouw zorgen voor voldoende woningen voor iedereen

Bijgewerkt op: 4 nov. 2021



“Wij willen dat er voldoende koop- en huurwoningen voor verschillende doelgroepen, zoals starters-woningen, gezinswoningen en vrijstaande woningen, in verschillende prijsklassen, gebouwd worden”

Er is en wordt veel gebouwd voor de recreatieve sector, dit is positief want het brengt welvaart. Nieuwbouw voor permanente bewoning blijft echter sterk achter. De VVD vindt dat er voldoende koop- en huurwoningen voor verschillende doelgroepen, (starterswoningen, gezinswoningen, vrijstaande woningen) en dit in verschillende prijsklassen gebouwd dienen te worden. Hierbij kan ook gedacht worden aan creatieve oplossingen zoals tiny houses.


Daarvoor is het nodig dat er een helder zicht komt op de woningvoorraad. Het bestand aan 2e woningen dient daarom uit de permanente woningvoorraad gehaald te worden. Uitgaande van een groei van de bevolking willen we vaststellen in hoeverre de capaciteit in de toekomst overeenkomt met de behoefte. Hieruit zal een grote opgave voortvloeien aan nieuwbouw alsmede aanpassing van een deel van de bestaande woningvoorraad aan de woonwensen en duurzaamheidsniveau van de toekomst. Daarbij gaat het zowel om corporatief als particulier woningbezit.


Wij pleiten voor een meer nauwer overleg tussen Woongoed en het gemeente bestuur. Veel woningen moeten worden gemoderniseerd en er zullen ook woningen moeten worden gesloopt en vervangen. Plannen dienen beter op elkaar afgestemd te worden zodat de noden goed in kaart gebracht kunnen worden. Een goed voorbeeld hiervan is het zogenaamde plan “Vitaal West Zeeuws-Vlaanderen” waar woningbouw, nieuwbouw gezondheidszorg en onderwijs – met name in Oostburg- in samenhang worden benaderd. Gronduitgifte zal een rol spelen bij het aantrekken van nieuwe inwoners. De gemeente is er niet om structureel veel grond te bezitten en beheren, maar een meer actievere rol is noodzakelijk om het tempo van huizenbouw te verhogen.


33 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page