top of page
  • VVD

Een gezamenlijke weg met oog voor alle belangen

Bijgewerkt op: 4 nov. 2021



“Momenteel is er rondom de tweede woningen veel onzekerheid en daarom is duidelijkheid gewenst. Wij willen daarbij zoeken naar een oplossing die recht doet aan ieders belang.”


Op de huidige woningmarkt is er, alsook in heel Nederland, sprake van schaarste en oplopende prijzen. Wij zijn ervan overtuigd dat ingrijpen in de toeristische verhuur geen effect heeft op het aanbod van woningen op korte termijn. De eigenaren van 2e woningen zullen deze aanhouden. De bezettingsgraad zal afnemen en de bestedingen in de regio dus ook. Nieuwbouw voor permanente bewoning is de beste oplossing voor het oplossen van schaarste voor onze lokale bevolking. Bestemmingsplanmatig kan worden vastgelegd dat deze nieuw te bouwen woningen beschikbaar blijven voor permanente bewoning en niet toeristisch mogen worden verhuurd. Daarmee beogen we een gezamenlijke weg in te slaan, die recht doet aan ieders belang.


Wij gaan echter de maatschappelijke discussie over toeristische verhuur in relatie tot leefbaarheid en voorzieningenniveau niet uit de weg. Wij zijn van mening dat per saldo de 2e woningen en toeristische verhuur een positief effect hebben op de leefbaarheid van de kernen en het voorzieningenniveau. Momenteel is er veel onzekerheid en daarom is duidelijkheid gewenst. Een zekere vorm van regulering is ook voor de VVD aanvaardbaar. Gezien de verschillende belangen van zowel verhuurders (waarvan aanzienlijk deel uit de gemeente zelf afkomstig is) als vragers op de woningmarkt vergt dit een zorgvuldige benadering. Dit met name gezien de juridische aspecten. Wij zien het als onbehoorlijk bestuur om een toegestane praktijk van 30 jaar plotseling af te breken. Regulering dient te beginnen met registratie door de eigenaren van deze woningen en meldingsplicht van bezetting door huurders. Laatste is positief t.a.v. betaling van toeristenbelasting.


We verwachten dat beperking van de verhuur-mogelijkheden tot 120 dagen per jaar in combinatie met de relatief hoge forenzenbelasting preventief zal werken op de vraagkant door beleggers. Overigens schatten wij in dat minimaal 90% van 2e woningen in bezit is van particulieren met slechts 1 woning. Indien, na meldingsplicht, registratie en evaluatie, blijkt dat de toeristische verhuur door deze afneemt, zou een kortere verhuurperiode van 90 of 60 dagen mogelijk niet noodzakelijk zijn. Omdat jaarlijks 2 à 3 procent van het woningbestand van eigenaar verwisselt en nieuwbouw ook zijn effect zal hebben verwachten wij dat over enkele jaren al positieve effecten op woningmarkt te zien zijn.




27 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page